Fantasiakirjallisuus on kaunokirjallisuuden alalaji. Fantasia on kreikan kielestä peräisin oleva sana, joka tarkoittaa yleisesti mielikuvitusta. Fantasiakirjoille tyypillistä on, että niissä on usein rinnakkain monenlaisia todellisuuksia. Kirjoissa seikkailee monia taruolentoja, kuten yksisarvisia, lohikäärmeitä, kääpiöitä, noitia ja puhuvia eläimiä. Fantasiassa tavanomaista on hyvän ja pahan taistelu keskenään. Hyvä voittaa lähes aina. Nykyaikainen fantasiakirjallisuus syntyi romantiikan aikana 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa.
Tunnetuimpia fantasiakirjailijoita ovat J. R. R. Tolkien (mm. Taru sormusten herrasta -sarja), J. K. Rowling (mm. Harry Potter -sarja), Philip Pullman (mm. Universumin tomu -sarja) ja Ursula Le Guin (mm. Maameren tarinat -sarja). Mm. Taru sormusten herrasta -sarjasta on tehty elokuvatrilogia, josta on tullut maailmankuulu.
Suomalainen fantasiakirjallisuus syntyi 1800-luvulla. Esimerkiksi Aleksis Kiven Seitsemän veljestä sisältää fantasiatarinoita. Kalevala on vaikuttanut useisiin fantasiakirjailijoihin, kuten Tolkieniin. Suomalaisen lastenfantasian klassikoita ovat Muumi-kirjat.
Fantasian alalajeja ovat mm. korkea fantasia ja miekka ja magia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti